Multidisciplinaire richtlijn Maagcarcinoom modulair gereviseerd

Maart 2017 is de modulair gereviseerde, multidisciplinaire (evidence based) richtlijn Maagcarcinoom op www.oncoline.nl gepubliceerd. Deze richtlijn is bestemd voor alle professionals die betrokken zijn bij de diagnostiek, behandeling en begeleiding van patiĆ«nten met een maagcarcinooom. De richtlijn Maagcarcinoom (2009) is in twee fasen gereviseerd. De eerste fase bestond uit modulaire aanpassingen die medio 2016 al zijn gepubliceerd. In de tweede fase, die maart 2017 is afgerond, zijn onderstaande modules herzien.
 

De module ‘Early gastric cancer’ over behandeling van vroegcarcinoom bevat niet alleen een update van de ‘oude’ vergelijking tussen endoscopische mucosale resectie (EMR) en endoscopische submucosale dissectie (ESD), maar vergelijkt nu ook de effecten van beide varianten afzonderlijk ten opzichte van chirurgische maagresectie.

In de module ‘Chirurgie’ is het onderdeel lymfadenectomie (inclusief de bijbehorende bijlage over maagresectietechniek) geactualiseerd. Daarnaast zijn twee geheel nieuwe onderdelen (laparoscopische versus open maagresectie; omentectomie) toegevoegd. In de module ‘Pathologie’ is een grotendeels op internationale aanbevelingen gebaseerd hoofdstuk toegevoegd over Her2Neu-mutaties. Ook de bijlage met door pathologen gebruikte definities is geactualiseerd.

In de module ‘Voeding’ zijn de overwegingen met betrekking tot het postoperatief (voedings)beleid geactualiseerd. Deze zijn met name gebaseerd op een update van het Handboek Voeding bij kanker. Op basis daarvan zijn enkele aanbevelingen toegevoegd.

Gerelateerd nieuws

Met realworlddata sneller inzicht in mogelijke effectiviteit nieuw geneesmiddel bij maagkanker

Rob Verhoeven gaf een posterpresentatie over maagkanker op de ESMO 2023

De effectiviteit van een geneesmiddel wordt vastgesteld op basis van de resultaten van klinisch gerandomiseerd onderzoek. Op de ESMO liet onderzoeker dr. Rob Verhoeven (IKNL) zien dat met behulp van realworlddata al inzichten gegeven kunnen worden voor de gerandomiseerde trial is afgerond.

lees verder

Klachten na operatie bij slokdarm- of maagkanker in eerste drie maanden het meest intensief

Klachten na operatie bij slokdarm- maagkanker

Een belangrijk onderdeel van de behandeling bij niet-uitgezaaide slokdarm- of maagkanker bestaat uit een operatieve verwijdering van de tumor. Een aanzienlijk deel van de patiĆ«nten kampt hierna met spijsverteringsgerelateerde klachten. Felice van Erning (IKNL) en collega’s brachten in kaart welke klachten dit precies zijn, wanneer ze zich manifesteren en wat de impact is op kwaliteit van leven. 

lees verder