Geheel herziene druk handboek Voeding bij kanker

07-10-2016
Dinsdag 13 september is de tweede, geheel herziene druk van het Handboek Voeding bij Kanker gepresenteerd. Het handboek geeft een overzicht van de huidige kennis over de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker, over de voedingsproblematiek als kanker is ontstaan en over de mogelijkheden om via gerichte voedingsinterventie goede zorg te verlenen. Ook is er aandacht hoe voeding en leefstijl kunnen bijdragen aan kwaliteit van leven na afronding van een behandeling en gezondheidswinst op de langere termijn.

cover-handboek-voeding-en-kankerDe tweede, geheel herziene druk beschrijft de ontwikkelingen in de (oncologische) diëtetiek op basis van wetenschappelijke feiten en ervaringen aan de hand van de nieuwste inzichten. Na een uiteenzetting van de algemene uitgangspunten volgt informatie om voedingsdoelen, maatregelen en adviezen zo specifiek, meetbaar en acceptabel mogelijk te maken voor individuele patiënten.

Beweging is een steeds terugkerend aandachtspunt. Zonder beweging kan met voeding geen optimale voedingstoestand worden bereikt. En andersom is goede voeding met voldoende energie en voedingsstoffen onmisbaar voor een optimaal trainingsresultaat. De hoofdstukken over specifieke tumoren zijn uitgebreid met neuro-endocriene tumoren. Ook is er aandacht voor uiteenlopende vragen over voeding waar patiënten zich voor en na de behandeling mee bezighouden. 

Het handboek is op de eerste plaats geschreven om informatie te bieden aan (oncologie)diëtisten die betrokken zijn bij de behandeling van patiënten met kanker. Maar aangezien goede voedingszorg multidisciplinair is en de zorg voor de voedingstoestand van patiënten ook onderdeel is van het professionele handelen van artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, andere paramedici en psychosociale zorgprofessionals is dit handboek ook voor hen bedoeld.

  • Het Handboek voeding bij kanker is samengesteld onder redactie van Jeanne Vogel, Sandra Beijer, Peggy Delsink, Niki Doornink, Herma ten Have en Rianne van Lieshout en is voor 60 euro te bestellen bij uitgeverij de Tijdstroom.
volg ons: