Symposium Pathologie; Endometriumcarcinomen

De IKNL-werkgroep Pathologie, locatie Leiden organiseert een regionaal symposium: Thema is: Endometriumcarcinomen.

Dit jaarlijkse symposium biedt een nascholingsprogramma. Het doel van dit symposium is het uitwisselen van kennis en ervaring tussen medische professionals uit de regio’s Leiden, Amsterdam en Rotterdam en pathologen uit Nederland.

De bijeenkomst is vooral interessant voor specialisten en verpleegkundigen werkzaam in de gynaecologische oncologie.Voor wie:

Pathologen, gynaecologen, internist-oncologen, radiotherapeuten, overige (medisch/verpleegkundig) specialisten en assistenten in opleiding.

17.15 uur
Ontvangst met buffet LUMC voor collegezaal 5  

18.00 uur
Welkom en introductie
Prof. dr. V.T.H.B.M. Smit, patholoog LUMC en avondvoorzitter    

18.05 uur
De impact van de PORTEC studies op de behandeling van het endometriumcarcinoom
Mw. prof. dr. C.L. Creutzberg, radiotherapeut-oncoloog LUMC
De Nederlandse PORTEC-1 en -2 studies hebben wereldwijd invloed gehad op de adjuvante behandeling van patiënten met vroeg stadium endometriumcarcinoom, waarbij behandeling op basis van risicofactoren de standaard werd. De internationale PORTEC-3 studie zal de kosten en baten van gecombineerde adjuvante chemotherapie en radiotherapie tonen. Moleculaire risicofactoren zullen de behandeling verder ‘op maat’ maken en over- en onderbehandeling voorkomen.     

18.35 uur
Het endometriumcarcinoom vanuit een morfologisch perspectief
Prof. dr. V.T.H.B.M. Smit, patholoog LUMC
Bij de behandeling van het endometriumcarcinoom speelt de pathologische beoordeling een grote rol. Klassieke parameters zoals o.a. tumortype, mate van myometrium invasie, en LVSI lijken eenvoudig te bepalen, maar dat valt in de praktijk nog niet altijd mee. De meest frequente ‘pittfalls’ en de interobserver variabiliteit binnen de pathologie zullen worden besproken, inclusief ‘tips en tricks’ om die te beperken.        

19.00 uur
Moleculair genetische aspecten van het endometriumcarcinoom
Dr. T. Bosse, patholoog LUMC
In 2013 werden de resultaten van een uitgebreide moleculair genetische analyse van ruim 200 endometriumcarcinomen binnen het ‘Cancer Genome Atlas (TCGA) project’ gepresenteerd. Deze analyse komt met een nieuwe histopathologische risicoclassificatie in vier moleculaire groepen. M.b.v. de unieke PORTEC biobank wordt geprobeerd deze moleculaire groepen te integreren in de risico-inschatting bij patiënten met endometriumcarcinoom om over- en onderhandeling te reduceren.    

19.25 uur 
Op weg naar een nieuwe PORTEC 4 trial
Dr. R.A. Nout, radiotherapeut-oncoloog LUMC
De huidige opzet van PORTEC 4 is niet haalbaar gebleken, en een amendement is ingediend met als doel over en onderbehandeling te reduceren door betere individuele risicoschatting met een moleculair risicoprofiel te vergelijken met standaard nabehandeling.     

19.55 uur
Afsluiting door de avondvoorzitter

23 november 2015

LUMC

Collegezaal 5

Albinusdreef 2

2333 ZA Leiden
Deelname is gratis.
Aan dit symposium kunnen maximaal 160 mensen deelnemen.

Accreditatie is aangevraagd bij NVVP, NVOG,  NIV, NVRO, V&VN en VSR.

Yvon van Iterson

Secretaresse

l.symposia@iknl.nl

volg ons: