Symposium Bot- en wekedelen tumoren

De IKNL-werkgroep Bot- en wekedelentumoren, locatie Leiden organiseert een regionaal symposium: ‘Immunotherapie ook bij sarcomen’. Het doel van dit symposium is het uitwisselen van kennis en ervaring tussen medische professionals in de regio’s Leiden, Amsterdam en Rotterdam.
Voor wie:

Chirurgen, Internist-oncologen, Pathologen, Radiotherapeuten, Radiologen, Nucleair geneeskundigen, overige (medisch/verpleegkundig) specialisten en assistenten in opleiding met belangstelling voor dit onderwerp in de regio’s Leiden, Amsterdam en Rotterdam.
      

17.30 uur

Ontvangst met koffie, thee en broodjes

18.00 uur

Welkomstwoord

Prof. dr. A.J. Gelderblom, LUMC

Voorzitter van de werkgroep Bot- en wekedelen tumoren

18.10 uur

Dr. T. van Hall, associate professor/onderzoeker afdeling Medische oncologie, LUMC

Immuuntherapie bij sarcomen, stand van zaken

Immuuntherapie maakt gebruik van afweerresponsen van het eigen lichaam en is de behandeling van een aantal kankersoorten sterk aan het veranderen. Het is een totaal ander concept van kankerbehandeling, omdat het zich niet direct richt op de tumorcellen, maar op de afweercellen. Enkele vormen van immuuntherapie zijn inmiddels de praktijk van de oncoloog binnengekomen en vele anderen zullen nog volgen. Hoe staat het met immuuntherapie voor sarcomen? Is ook hier een doorbraak te verwachten?

18.45 uur

Prof. dr. J.B.A.G. Haanen, medisch oncoloog AVL

Immuuntherapie ook bij sarcomen? Resultaat van klinische studies.

Immuuntherapie bij sarcomen staat nog in de kinderschoenen. Het zijn zeldzame tumoren. De huidige veelbelovende vormen van immuuntherapie met zogenaamde immuun checkpoint remmers zijn niet of nauwelijks bij sarcomen getest. Een vorm van immuuntherapie, die in een fase I/II studie is getest bij patiënten met een uitgezaaid synoviumsarcoom, is de behandeling met adoptieve T-celtherapie. Hierbij worden T-lymfocyten uit het bloed van de patiënt verkregen door middel van een virus voorzien van een nieuwe T-celreceptor, die in staat is de sarcoommetastasen te herkennen. Hiervoor moeten de sarcomen het eiwit NY-eso-1 bevatten. Deze studie is succesvol afgerond.

19.20 uur

Mw. M. Kostine, MD, rheumatologist, Bordeaux Hospital, France, PhD training in the Pathology Department, LUMC

Immune infiltration in osteosarcoma and leiomyosarcoma. Approval of the first cancer immunotherapies suggests a promising approach in some metastatic cancers. Characterisation of the immune profile in osteosarcoma and leiomyosarcoma, especially macrophages, T-cells and immune checkpoints, such as PD1/PD-L1, would help to define if these patients may have benefit of immunotherapy.

19.55 uur

Afsluiting door de voorzitter

 

12 oktober 2015

 

Locatie:

IKNL, locatie Leiden

Schuttersveld 2

2316 ZA Leiden

Kosten:

Deelname is gratis

Aan dit symposium kunnen maximaal 50 deelnemers deelnemen.

 

Accreditatie is aangevraagd bij NVVP, NVRO, NIV, NVvR, NVvH, NVNG

Yvon van Iterson, secretaresse

088 234 66 47 / l.symposia@iknl.nl

volg ons: