eQuiPe studie zet zich in voor betere palliatieve zorg bij borstkanker!

De eQuiPe-studie is een studie naar de ervaren kwaliteit van zorg en leven bij patiënten met gevorderde kanker en hun naasten. Meer dan 40 ziekenhuizen doen mee aan deze studie. Hiermee krijgen we samen meer inzicht in de behoeftes van mensen met uitgezaaide kanker. Recent hebben de onderzoekers meegewerkt aan een video van Roche over borstkanker en de palliatieve fase. Heeft u de video al gezien?

Gevorderde borstkanker

Ook patiënten met borstkanker waarbij de kanker uitgezaaid is naar twee of meer orgaansystemen komen in aanmerking voor deelname aan de eQuiPe studie. Deelnemende patiënten en naasten krijgen elke drie maanden een verzoek om een (online) vragenlijst in te vullen over de door hen ervaren kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven. De vragenlijstgegevens zullen worden gekoppeld aan de klinische gegevens van deze patiënten in de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Voortgang

Dankzij de inzet van ruim 40 ziekenhuizen vullen al ruim 1100 patiënten en 950 naasten de vragenlijsten van eQuiPe in. De inclusie van nieuwe deelnemers loopt nog tot 1 januari 2020. De eerste resultaten van de studie zullen begin 2020 volgen en inzicht geven in hoe mensen met gemetastaseerde ziekte de huidige zorg ervaren. Deze resultaten zullen aanknopingspunten geven voor het verder verbeteren van de palliatieve zorg in Nederland voor mensen met gevorderde kanker en hun naasten.

Video

De onderzoekers hebben meegewerkt aan een korte video van Roche over borstkanker en de palliatieve fase. Bekijk daarom ook onderstaand filmpje specifiek over het deel van de eQuiPe-studie over borstkanker:

Meer informatie

Janneke van Roij is werkzaam als onderzoeker bij IKNL op het eQuiPe-project en zet zich in voor betere palliatieve zorg voor mensen met gevorderde kanker en hun naasten. 

Gerelateerd nieuws

eQuiPe krijgt vervolg: observationele cohortstudie naar gevorderde kanker

IKNL is begin 2017 gestart met het eQuiPe-project, een onderzoek naar de kwaliteit van leven en kwaliteit van zorg zoals patiënten met gevorderde kanker én hun naasten dit ervaren. Het gaat hierbij om een prospectieve, observationele cohortstudie die openstaat voor deelname door zowel patiënten als hun naasten. Primair komen in aanmerking patiënten die gediagnosticeerd zijn met een gevorderd stadium (IV) van long-, dikkedarm-, hoofd-hals-, prostaat- of borstkanker (met metastasen in meerdere orgaansystemen) en pancreas- of slokdarmkanker. Doel is met deze kennis de palliatieve zorg verder te optimaliseren. De eerste resultaten van een kwalitatieve voorstudie worden in dit nieuwsbericht gepresenteerd.

lees verder

Gewenste en ongewenste variatie in de zorg voor kankerpatiënten

De zorg voor kankerpatiënten varieert per ziekenhuis. In het ene ziekenhuis pakt men het anders aan dan in het andere ziekenhuis. Hierdoor is de geleverde zorg afhankelijk van het ziekenhuis waar iemand terecht komt en dat willen we niet. Tegelijkertijd weten we steeds meer over kanker en willen we met nieuwe technologieën meer zorg op maat bieden. Dat is juist gewenste variatie. Professor dr. Sabine Siesling van de Universiteit Twente (vakgroep Health Technology & Services Research) en senior onderzoeker bij Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) onderzoekt of variatie invloed heeft op de kwaliteit en uitkomsten van de zorg. Op 24 september spreekt Siesling haar oratie uit.

lees verder