Onderzoek naar relatie leefstijl met onbekende primaire tumoren

Er is weinig onderzoek gedaan naar oorzaken van onbekende primaire tumoren (PTO), daardoor is niet bekend of leefstijl invloed heeft op de kans op deze tumoren waarvan de oorsprong onbekend is. Eerder stelden WCRF en het American Institute for Cancer Research (AICR) na veel onderzoek leefstijlaanbevelingen op die bijdragen aan het verkleinen van de kans op kanker in het algemeen. Niet roken, voldoende bewegen, veel groente, weinig vlees en geen of weinig alcohol, dat is de kern van het advies voor gezonde leefstijl. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en IKNL bestuderen of het naleven van deze adviezen ook kan bijdragen aan het voorkomen van PTO.

Nederlandse Cohortstudie naar leefstijl en kanker

Met behulp van gegevens van de Nederlandse Cohortstudie (NLCS) naar voeding en kanker wordt onderzocht of alcoholconsumptie, roken, BMI, lichamelijke activiteit, plantaardige en dierlijke voeding invloed hebben op het ontstaan van PTO. De NLCS is opgericht in september 1986 en bestaat uit 120.852 deelnemers, 58.279 mannen en 62.573 vrouwen, in de leeftijdscategorie van 55-69 jaar uit 204 gemeentelijke bevolkingsregisters. Alle deelnemers hebben bij aanvang van de studie een vragenlijst ingevuld over voedingsgewoonten en andere risicofactoren voor kanker. 

De incidentie van kanker is in het gehele cohort opgevolgd door middel van jaarlijkse koppeling met de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en de landelijke registratie van pathologen (PALGA). Na 20,3 jaar follow-up zijn er 1.073 nieuwe gevallen van PTO beschikbaar voor analyse. Dat is in de wereld een unieke set gegevens over PTO en leefstijl die alleen verzameld kon worden dankzij deze langlopende samenwerking.

Project

Het project is gestart in september 2018. De eerste publicatie is gericht op alcoholconsumptie, roken, en het risico op PTO. Aan het einde van dit jaar hopen we deze eerste resultaten te publiceren. In de komende twee tot drie jaar zullen BMI, lichamelijke activiteit, plantaardige en dierlijke voeding bestudeerd worden. 

Het World Cancer Research Fund (WCRF) heeft subsidie beschikbaar gesteld voor dit onderzoek naar leefstijl in relatie tot de ontwikkeling van PTO. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Karlijn Hermans, Piet van den Brandt, Rob Jansen, Caroline Loef, Leo Schouten. 
 
Gerelateerd nieuws

Actie nodig voor gelijke zorg voor mensen met een zeldzame vorm van kanker

Eline, een witte vrouw met blond haar, presenteert achter een katheder in de aula van de Radboud Universiteit

Nieuw onderzoek brengt verschillen en behoeften in kaart

 

De impact van een kankerdiagnose is enorm, maar een diagnose zeldzame kanker brengt nog een aantal extra problemen met zich mee. Lagere overlevingskans; langer diagnostisch traject; minder behandelopties; gebrek aan informatie, kennis en kunde: een greep uit de problemen waar mensen met een zeldzame kanker mee te maken kunnen krijgen. Betere ondersteuning aan patiĆ«nten, gericht beleid op zeldzame kankerproblematiek en financiering voor meer en uitgebreider onderzoek zijn daarom noodzaak, aldus IKNL-onderzoeker Eline de Heus, die 29 februari (zeldzame ziektedag) haar proefschrift ‘Rare versus common cancers in the Netherlands’ verdedigde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

 

Foto: Theo Hafmans Fotografie

lees verder

ENQUIRE: Impact op kwaliteit van leven van diagnose zeldzame kanker versus veelvoorkomende kanker

Beeld over de schouder van persoon met rood t-shirt, 2 andere personen zijn zichtbaar. Alleen de onderste helft van hun gezichten zijn in beeld.

De impact van een kankerdiagnose is enorm. Eline de Heus (IKNL) en collega’s onderzochten in een focusgroepstudie (ENQUIRE) in welke mate en op welke manier behoeften, ervaringen en kwaliteit van leven verschillen tussen personen met een zeldzame kanker ten opzichte van personen met een veelvoorkomende kanker. De Heus en collega’s wijzen erop dat zorgverleners zich bewust moeten zijn van de verschillen tussen deze patiĆ«nten en dat zij hun zorg waar nodig daarop moeten aanpassen.

lees verder