
VWS beëindigt subsidie trialbureau IKNL – de laatste update
Het trialbureau van IKNL is gedeeltelijk afhankelijk van een subsidie van het ministerie van VWS, omdat we vooral niet-commerciële studies ondersteunen die zijn gericht op passende zorg. VWS heeft echter onlangs besloten de subsidie voor het ondersteunen bij trials per 1 januari 2026 te stoppen. Indien er op korte termijn geen alternatief komt, betekent dit dat de continuering van de ondersteuning aan trials, die het IKNL biedt, ernstig in gevaar komt.
Karin Hummel, afdelingshoofd Registratie bij IKNL: “Dit is natuurlijk een vreselijke situatie. We zijn zeer gedreven om belangrijke (landelijke) studies naar betere zorg te ondersteunen. Het wegvallen van de subsidie raakt vele onderzoekers en de patiënten die deelnemen aan deze studies. Ook is het een hard gelag voor onze medewerkers die zich met hart en ziel al vele jaren inzetten”.
Zoeken naar alternatieven
IKNL laat het er uiteraard niet bij zitten en werkt aan alternatieven. Allereerst tekenden we bezwaar aan bij VWS, omdat we het niet eens zijn met het besluit van VWS. Een bezwaarprocedure is echter een lang traject waarvan de uitkomst onzeker is. Natuurlijk gaan we ook met VWS in gesprek over hun besluit en de consequenties.
Tegelijkertijd ontvangt IKNL vanuit stakeholders, zoals opdrachtgevers en ziekenhuizen, veel teleurgestelde en verontruste reacties. Vanuit het veld is er een duidelijk signaal dat de dienstverlening van IKNL uniek en van grote waarde is om niet-commerciële studies in Nederland te kunnen blijven uitvoeren en dat een alternatief op korte termijn niet tot nauwelijks te realiseren is. Diverse partijen, zoals de NFU, NVZ en een aantal grotere opdrachtgevers, hebben aangegeven mee te willen werken aan scenario’s met oplossingen voor de korte en langere termijn. NFU neemt de primaire verantwoordelijkheid om samen met IKNL tempo te maken om tot oplossingen te komen die bijdragen aan ieders belang.
Grote maatschappelijke waarde
Het kunnen voortzetten van klinisch onderzoek en doelmatigheidsonderzoek binnen de oncologie in Nederland is van grote maatschappelijke waarde om onze zorg betaalbaar te houden.
Voorzitter Raad van Bestuur van IKNL Thijs Merkx: “Vergis je niet, het is echt een essentiële schakel in de toekomst en betaalbaarheid van de zorg. Met het Trialbureau heeft IKNL veel landelijke studies kunnen ondersteunen die vaak hebben geleid tot betere en soms ook passendere en goedkopere zorg.”
N.B. Deze ontwikkeling heeft geen invloed op de overige activiteiten van IKNL, waaronder de voorbereidingen voor de besluitvorming over een bestuurlijke fusie met DICA.