SYMPRO-Lung: symptoommonitoring tijdens en na behandeling longkanker

Vroegtijdige interventie op patiënt-gerapporteerde symptomen kan bijdragen aan kwaliteit van leven en kwaliteit van zorg. In de SYMPRO-lung trial melden patiënten via een app eventuele symptomen en therapietrouw. De app is onderdeel van PROFIEL, het patiëntenvolgsysteem van IKNL en Tilburg University. De inclusie van deze trial is recent gestart in 12 ziekenhuizen onder leiding van dr. Annemarie Becker (Amsterdam UMC, locatie VU), in samenwerking met onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en IKNL.

Veel patiënten met longkanker hebben tijdens en na de behandeling last van bijwerkingen of gezondheidsklachten. Studies tonen aan dat het monitoren van deze symptomen en vervolgens actie erop ondernemen leidt tot minder (ernstige) klachten , waardoor patiënten een betere kwaliteit van leven ervaren. Daarnaast zorgt het ervoor dat patiënten langer behandeld kunnen worden, langer overleven, minder bezoeken aan de spoedeisende hulp brengen en minder opgenomen worden in het ziekenhuis.  

In de SYMPRO-lung trial wordt onderzocht of de bijwerkingen-app bijdraagt aan de kwaliteit van leven van patiënten met longkanker. Daarnaast wordt gekeken wat beter werkt om te reageren op de klachten: als patiënten met klachten zelf contact moeten opnemen met een zorgverlener of dat de zorgverlener de patiënt benadert op basis van de gerapporteerde klachten. 

Methode

De primaire uitkomstmaat van de SYMPRO-lung trial is het verschil in kwaliteit van leven tussen patiënten in de interventie (n=320) en de controle groep (n=160). In de interventiegroep vullen patiënten wekelijks een lijst met symptomen in via de app. Zowel patiënten als zorgverleners kunnen het verloop van de symptomen inzien. Ernstige klachten die een drempelwaarde overschrijden genereren een alert. Wat de beste manier is om deze alerts op te volgen, is een secundair doel van deze trial. Deelnemende ziekenhuizen zijn gerandomiseerd tussen actief en reactief handelen na een alert. In de actieve arm neemt de zorgverlener binnen 24 uur contact op met de patiënt en in de reactieve groep wordt de patiënt geïnstrueerd om zelf contact op te nemen.

In de trial worden prevalente en nieuw gediagnosticeerde patiënten met stadium I-IV longkanker geïncludeerd, op het moment dat ze starten met een (nieuwe) behandeling. Patiënten worden gevolgd tot 1 jaar na inclusie. Patiënten met orale antikanker medicatie vullen een extra vragenlijst in om therapietrouw te monitoren. Ook de informatie over therapietrouw en kwaliteit van leven wordt teruggekoppeld naar de zorgverlener. 

Implementatie 

In de SYMPRO-lung trial wordt uitgebreid aandacht besteed aan implementatie van de bijwerkingen-app. De meerwaarde is namelijk het grootst als de informatie wordt gebruikt in de spreekkamer. Daarnaast vraagt de methode enige aanpassing van de reguliere workflow met betrekking tot symptoommanagement. Ook zijn de drempelwaarde en frequentie van het uitsturen van alerts een aandachtspunt van evaluatie wat uiteindelijk leidt tot optimalisatie van de methode van monitoring. De SYMPRO-lung trial wordt gefinancierd door Roche en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. 

Naast deze trial werkt IKNL met clinici aan een bredere implementatie van symptoommonitoring bij longkanker, waarbij aangesloten kan worden door geïnteresseerde ziekenhuizen. De bestaande bijwerkingen app in PROFIEL kan ook worden gebruikt voor monitoring bij andere tumoren. IKNL werkt reeds aan projecten met betrekking tot hematologie en niercelkanker.

Meer informatie 

Neem voor meer informatie over de SYMPRO-lung trial of gebruik van de bijwerkingen-app contact op met Corina van den Hurk of kijk op www.sympro.nl

 

Gerelateerd nieuws

Behandeling stadium II-III niet-kleincellig longcarcinoom gaat flink op de schop

man luistert muziek tijdens immunotherapie Bijna 3.000 mensen krijgen jaarlijks de diagnose stadium-II-III niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC). De behandeling van deze groep patiënten gaat sterk veranderen met de komst van nieuwe opties in de behandelrichtlijnen: adjuvante doelgerichte therapie bij patiënten met een EGFR-mutatie, adjuvante immunotherapie bij patiënten met een hoge PD-L1-waarde en inductiechemo-immunotherapie bij resectabele tumoren. Daarbij wordt het essentieel om al preoperatief weefsel te verkrijgen om moleculaire diagnostiek uit te voeren en de PD-L1-score te bepalen. lees verder

Afname kleincellig longkanker en steeds vaker behandeling gericht op kwaliteit van leven

arts en patiënt bij laptop met longfoto

De incidentie van kleincellig longkanker, ook wel SCLC, in Nederland is de afgelopen 30 jaar aanzienlijk gedaald. Dat blijkt uit een studie van Daphne Dumoulin van het ErasmusMC en collega’s op basis van de Nederlandse Kankerregistratie, waarover onlangs gepubliceerd werd in het European Journal of Cancer. Een toenemend aandeel ouderen en vrouwen kreeg de diagnose kleincellig longkanker. De man-vrouwverhouding werd daardoor vergelijkbaar. Waarschijnlijk als gevolg van meer oudere en waarschijnlijk kwetsbaardere patiënten kregen meer patiënten alleen behandeling gericht op kwaliteit van leven (best supportive care – ofwel BSC).

lees verder